Onderzoek RTL naar illegale vapes wijst opnieuw op gebrek aan handhaving; Chinese e-sigaretten vol met slechte stoffen

RTL: “Soldeer in vapes komt van een goedkopere, slechtere kwaliteit met meer lood. Dat zien we doorgaans bij de vapes van de fabrikanten uit China.”

 

De branchevereniging van gereguleerde e-sigaretten de Esigbond heeft kennisgenomen van het schokkende onderzoek van RTL Nieuws over de stoffen in illegale vapes bij kinderen. De bond steunt het onderzoek van RTL over de gevaren rond het illegale e-sigaretgebruik onder jongeren en hamert opnieuw op meer handhaving. De enorme toestroom aan ongecontroleerde en mogelijk gevaarlijke producten is al jaren een doorn in het oog van de branche en dit heeft al meerdere keren tot een brief naar de overheid geleid. De illegale producten met te veel gevaarlijke stoffen zijn veel te makkelijk verkrijgbaar via sociale media en buitenlandse websites, terwijl legale producten wél aan strikte maatregelen moeten voldoen. 

Ondanks de vele verzoeken uit de branche aan de Nederlandse overheid en de NVWA om strenger (of überhaupt) te controleren op deze illegale verkoop, neemt de illegale handel alleen maar toe. “Het lijkt wel of de overheid niet begrijpt of in wil zien dat de jeugd voornamelijk online shopt. De controle bij de reguliere handel is wel zichtbaar en voelbaar, maar daar waar de jeugd kocht en nu nog steeds koopt wordt ongemoeid gelaten,” vertelt een boze voorzitter Emil ’t Hart.

De Chinese en andere online partijen bieden de laatste 6 maanden steeds grotere, kleurijker en kinderlijke producten aan op de markt. We zien al twee jaar dat er vapes worden verkocht met 2,5 keer de geoorloofde hoeveelheid nicotine. De controle op kwaliteit en/of leeftijd is totaal weg en gezien het huidige aanbod producten leert dit ons dat de Chinese partijen geen enkele verantwoordelijkheid kennen. Zeker als nu ook blijkt dat er allerlei metalen in de damp zijn gemeten. Het blijft belangrijk om te melden dat de gereguleerde producten (ook al voor het smaakverbod) deze schadelijke stoffen niet bevatten. Er zijn zeer strenge Europese regels op het gebied van e-sigaretten. De officiële leveranciers moeten zich aan deze regels houden en worden wel regelmatig gecontroleerd door de overheid. Door het naleven van deze regels is en blijft de gereguleerde e-sigaret een alternatief met de schadelijkheid van slechts een kleine fractie dan die van de sigaret. De e-sigaret is uitsluitend bedoeld voor rokers die anders doorroken en niet bedoeld voor niet-rokers.

De in het artikel gemaakte opmerking dat roken minder gevaarlijk is dan vapen, werd door de toxicoloog gelukkig ontkracht. Het is en blijft een veel minder schadelijk alternatief voor een roker, maar niet voor een niet-roker. Het blijft essentieel om te weten dat er een wezenlijk verschil is tussen gereguleerde handel en illegale handel. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van het roken van sigaretten. Voor rokers biedt de e-sigaret een minder schadelijk alternatief.

EINDE PERSBERICHT