E-sigaretten met nicotine zijn effectiever om mensen te helpen stoppen met roken

In zijn laatste uitgebreide rapport beveelt het prestigieuze Britse Royal College of Physicians e-sigaretten met nicotine aan rokers aan als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken, in de wetenschap dat vapen slechts een fractie van het risico van roken met zich meebrengt.

Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken is jaarlijks verantwoordelijk voor 8 miljoen sterfgevallen wereldwijd en 76.000 sterfgevallen per jaar in het Verenigd Koninkrijk. Twee op de drie mensen die blijven roken, zullen sterven aan een rookgerelateerde ziekte. Het gebruik van e-sigaretten voor schadebeperking (harm reduction) om ziekte en sterfte als gevolg van roken van tabak te verminderen is gebaseerd op duidelijk bewijs dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan sigaretten waarbij tabak wordt verbrand. Het is belangrijk om gebruikers van e-sigaretten te voorzien van zoveel mogelijk nauwkeurige gegevens over de relatieve en absolute gezondheidseffecten van e-sigaretten in vergelijking met het gebruik van het roken van sigaretten, duaal gebruik en niet roken.

Het rapport ‘E-sigaretten en harm-reduction’ kijkt naar de rol die e-sigaretten kunnen spelen in het voorkomen van overlijden, invaliditeit en vermijdbare gezondheidsproblemen als gevolg van roken. De aanbevolen aanpak staat in schril contrast met de restrictieve aanpak in Nederland. In Nederland worden steeds meer barrières opgeworpen voor volwassen rokers om te stoppen met roken en de risico’s van het gebruik van e-sigaretten wordt in veel gevallen overdreven.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

Doeltreffendheid

  • E-sigaretten met nicotine zijn tenminste twee keer zo effectief als het stoppen op eigen houtje en zijn effectiever om mensen 6 maanden of langer te helpen met stoppen dan nicotinevervangingstherapie.
  • Het gebruik van e-sigaretten bij stoppogingen lijkt in Engeland sinds 2013 jaarlijks zo’n 30.000-50.000 extra rokers te hebben geholpen om succesvol te stoppen.
  • E-sigaretten zijn het populairste stopmiddel in het Verenigd Koninkrijk, maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Dit is een gemiste kans om de morbiditeit en vroegtijdige mortaliteit als gevolg van roken te verminderen.

Veiligheid

  • Een legale e-sigaret stelt gebruikers bloot aan een veel kleiner scala aan giftige stoffen dan het roken van sigaretten, en de niveaus van giftige stoffen die worden opgenomen door het gebruik van legale e-sigaretten zijn over het algemeen laag. Daarom is het waarschijnlijk dat e-sigaretten slechts een fractie van het risico van roken met zich meebrengt.
  • Het gebruik van e-sigaretten met nicotine wordt niet geassocieerd met een hoge frequentie van nadelige gezondheidseffecten.

Communicatie en promotie

  • E-sigaretten moeten onder rokers worden gepromoot als een effectief stophulpmiddel om hen te helpen stoppen met het roken van tabak.
  • Campagnes die e-sigaretten aanbevelen voor stoppen met roken moeten gericht zijn op bevolkingsgroepen die waarschijnlijk het meeste voordeel zullen ervaren, waaronder mensen met psychische stoornissen en mensen met een sociaaleconomische achterstand.
  • E-sigaretten moeten worden aangeboden als een effectieve behandeling voor het stoppen met roken in alle lokaties van de NHS naast gevestigde farmacotherapie.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het